Генералниот секретаријат за одбрана и национална безбедност на Франција иницирал програма за развивање методи за откривање и за пресретнување на беспилотни летала, по пријавите за голем број такви летала над француските нуклеарни постројки, објавуваат француските медиуми.

Од генералниот секретаријат изјавиле дека наведените прелети не претставуваат опасност за работата и за безбедноста на нуклеарните централи, но претставуваат предупредување за можни ризици од нивна злоупотреба.

Генералниот секретаријат за одбрана и национална безбедност ја ангажирал Националната истражувачка агенција, која треба да ја развие програмата за пресретнување беспилотни летала, која ќе чини околу еден милион евра.

Од 19 октомври, над нуклеарните постројки во Франција биле забележани околу 20 прелети на неидентификувани летала, иако според француските закони тоа е забрането.

Подрачјата каде се наоѓаат нуклеарните постројки се заштитени како зони за забранети летови во радиус од 2,5 километри и на висина од 1.000 метри.