Екипите на скопската протипожарна бригада го изгасија пожарот што утрово избувна во источната зграда на Владата, на делот од фасадата свртен кон булеварот Партизански одреди.

Како што изјави командирот на противпожарната бригада, Благоја Менковски, пожарот ја зафатил фасадата на зградата и дел од електричната инсталација, внатре во објектот, но не е причинета голема материјална штета.

– Бригадата за противпожарна заштита на Град Скопје веднаш по пријавата интервенираше со две противпожарни возила. Бидејќи станува збор за витален објект, веднаш од станиците во Центар и во Автокоманда се испратени доплнителни три противпожарни возила. Со самотот пристигање на местото, пожарот веднаш беше локализиран и спречивме да се прошири на првиот кат. Опожарена е фасадата, а материјалната штета е незначителна. Пожарот е комплетно изгаснат, а во интервенцијата учестуваа шест противпожарни возила со петнаесет пожарникари – изјави Менковски.

За причините за пожарот Менковски не сакаше да коментира. Тие ќе бидат познати по увидот и по вештачењето на тимовите на МВР.

– Опожарена е фасада и делот од електричната инсталација. Во објектот нема инвентар – рече Менковски.