[Фото] Поларни мечки на рускиот Арктик се вдомиле во напуштени згради

Фото: Dmitry Kokh

Руски фотограф снимил фасцинантна серија фотографии на кои се прикажани поларни мечки кои ги зазеле напуштените згради на метеоролошката станица на островот меѓу Русија и Алјаска.

Во септември 2021 година, фотографот Дмитриј Кох патувал низ островите во Чукчиското Море, маргинално море на Арктичкиот Океан што се наоѓа помеѓу Русија и Алјаска.

„Бидејќи е најоддалечениот и најисточниот дел на рускиот Арктик, ова место е многу тешко да се стигне, но и тешко да се заборави“, пишува Кох. „Патувавме со едриличарската јахта долж брегот и поминавме повеќе од 1.200 милји недопрени предели, села изгубени во времето, места со разновидна фауна и мориња полни со живот“.

Фотографии на поларни мечки што се случуваат еднаш во животот

Кок бил во лична мисија да фотографира поларни мечки, а неговата експедиција првично се фокусирала на островот Врангел, кој е светски познат по тоа што е место за средба со мечките. Меѓутоа, во 2021 година, веројатно поради многу студеното лето, островот беше лишен од типичната популација на поларни мечки.

Но, природата секогаш ви испраќа нешто кога најмалку го очекувате – кога поминавме низ островот Коључин во близина на северниот брег на Чукотка, видовме некои движења во прозорците на напуштените прозорци таму“, вели Кох. „И кога се приближивме – тоа беа мечки!“.

Фотографот раскажа дека поларните мечки никогаш не биле забележани во напуштените згради на метеоролошката станица на островот, која била изградена во 1930-тите, а напуштена на почетокот на 1990-тите. Според DIYPhotography, тој ја нарекува средбата „ситуација што се случува еднаш во животот“ која можел да ја долови со „технологија и малку магија“.

Кох успеа да сними фотографии одблиску на поларните мечки кои шетаат внатре и надвор од запуштените структури. Некои од мечките лежерно ќе погледнат низ прозорците кон фотографот кога ќе го забележат наоколу.

Островот Коључин: Сега напуштено игралиште за поларни мечки

Островот Коључин се наоѓа на само 6,8 милји (11 км) северно од рускиот полуостров Чукотка, а малиот остров покриен со тундра е со должина од 2,8 милји (4,5 км) со максимална ширина од само 0,93 милји (1,5 км).

„Околу девет месеци годишно морето околу островот е покриено со мраз“, пишува Russia Beyond. Нема станбени населби на островот Коључин, иако археолозите утврдиле дека овие места биле населени пред 1.500 години.

„Во 1934 година, советските научници овде изградија поларна станица на Северниот морски пат. Функционирал до 1992 година, кога бил затворен. Островот тогаш беше напуштен“, пишува овој медиум.

Една од фотографиите на Кох од неговата серија, на која се гледа поларна мечка како се потпира низ скршен прозорец, ја доби наградата за „Најдобра слика на дивиот свет во антропогена средина“ на рускиот натпревар за фотографија во 2021 година, организиран од National Geographic.

Се чини дека поларните мечки на островот сега се среќни што ја имаат земјата и напуштените населби целосно за себе.

Повеќе за работата на фотографот може да најдете на неговата веб-страница и на неговиот Инстаграм профил. Фотографијата во овој текст е објавена со дозвола на авторот Дмитриј Кох.