Кралот на челикот, Минчо Јорданов, повеќе не е најбогат човек во Македонија, покажа најновата листа на угледниот економски магазин „Форбс“. По три години на тронот него го замени, Јордан (Орце) Камчев.

 Камчев е на првото место со 22, 8 милиони евра вредност на компаниите „Кара“, „Орка“, „Стопанска банка Битола“, „Бетон Штип“. Мината година Камчев успеал да го зголеми капиталот за повеќе од три милиони евра. На второ место е Минчо Јорданов со богатство вредно 22, 5 милиони евра колку што чинат „Макстил“, „Бетон“ и „Факом“.

За најстариот бизнисмен во најбогатата петорка минатата година се покажа тешка. За само една година од 2014 година, па се до крајот на 2015 година „Макстил“ изгуби од својата вредност 5, 6 милиони евра и минатата година ја заврши со пад на приходите од 20 проценти.

Со вкупната вредност на акциите на „Макпетрол“ и „Олико“ од 20 милиони евра „Форбс“ го рангираше Андреа Јосифовски на третото место.

На четврто место, со богатство вредно 13, 3 милиони евра, од сопственост на контролниот пакет акции од 74 проценти во „Прилепска пивара“ е Сашо Самарџиски.

На пето, последно место со 9, 8 милиони евра колку што чини „Алкалоид“, според вредноста на акциите, се најде Живко Мукаетов. Тој успеа во 2015 година да ја зголеми пазарната вредност на „Алкалоид“ за 127 милиони евра или за 20 проценти повеќе во споредба со 2013 година.

Според висината на остварените приходи во 2014 година во топ 10 се најдоа „Џонсон Мети“ со приход од 936 милиони евра, ЕВН со 394 милиони евра, потоа „Окта“, „Макпетрол“, ЕЛЕМ, „Фени индустри“, „Македонски Телеком“, „Лукоил“, „Т- мобиле“ и „Алкалоид“.