Фондот за иновации и за технолошки развој ги повикува заинтересираните компании да аплицираат до 3 мај годинава, за грантови до 30.000 евра.

Директорката на фондот, Јасмина Поповска, соопшти дека покрај за иновативни компании со овој повик предвидена е и поддршка за десет микро, мали и средни претпријатија, кои сакаат да направат комерцијализација и иновација, кои веќе имаат некаков прототип и со поддршка на фондот сакаат да настапат на пазарот.

– За овој тип поддршка, предвидени се 100.000 евра по проект и тука очекуваме дека десет компании ќе бидат поддржани. Фондот интензивно работи со корисниците и за време на имплементација на средствата, зашто не е лесно откако ќе ја добијат идејата, таа да се преточи во готов производ и да се најдат потенцијалните купувачи. Затоа им даваме техничка помош, консултантски и менторски услуги за да им олесниме подобро да опстанат и по завршување на поддршката од фондот – рече Поповска.

Преку фондот и Владата во изминатиот период се распределени 1,5 милиони евра директна поддршка за иновациите во Македонија.