Советниците на Општина Тетово на денешната седница, со мнозинство гласови ја изгласаа одлуката со новиот и со стариот градски стадион во Тетово да управува фирмата „Еколог“, сопственик на фудбалскиот клуб „Шкендија“.

– Фирмата „Еколог“ во наредните две години треба да инвестира 7 милиони евра во двата стадиони. Ваквата реконструкција на стадионите многу ќе придонесе за развој на спортот во Тетово, особено на фудбалот – изјави Исен Џемаили, претседавач на Советот на Општина Тетово.

Одлуката за давање под концесија на двата стадиони во Тетово беше единствената точка на дневниот ред на денешната седница на Советот. Воздржано гласаше советникот од СДСМ, Љупчо Апостоловски. Тој смета дека донесувањето на ваквата одлука е избрзано затоа што за дел од просториите од стариот стадион во Тетово, кој сега веќе е издаден под концесија, се водат имотно-правни спорови.

– Станува збор за простории на „Тетекс“ и на „Љуботен“, кои овие фудбалски клубови ги користат половина век, а за кои градоначалничката Теута Арифи двапати одбила да ги легализира, по што е поднесена жалба до Министерството за транспорт и врски, од каде предметот повторно го вратиле на разгледување. Требаше да заврши оваа постапка, па потоа да се издадат стадионите под концесија – изјави Апостоловски.

Советниците од ВМРО-ДПМНЕ и советникот од ВМРО-НП не присуствуваа на денешната седница. Сите советници од партиите на Албанците го дадоа својт глас за денешната предлог-одлука.