Финалето на избор на песна за „Евровизија“ ќе се случи вечерва во Виена, а за првото место ќе се натпреваруваат претставници од 27 земји. Слоганот на годинашното издание на евровизискиот избор за најдобра песна е „Градиме мостови“.

За победникот ќе одлучуваат публиката и жирито, во однос 50:50. Оваа година поради 60 години јубилеј на оваа манифестација, со свој претставник настапува и Австралија.

Македонија не успеа да се пласира во финалето, но има право да гласа.