fbpx

Филипче презентираше мерки за намалување на смртноста на доенчињата и родилките

-

Министерот за здравство, Венко Филипче денеска презентираше мерки за намалување на смртноста на доенчињата и родилките. Мерките, како што кажа, се подготвени во соработка со Фондот за население на Обединетите Нации (УНФПА) и имаат за цел, да се подобри целокупната грижа за мајките и нивните бебиња додека се во болница.

Тој потенцираше дека според Светската здравствена организација, смртноста на родилките е последица на делумната неодговорност на трудниците. Но, пред се таа се должи на недостапноста на родилиштата и несоодветната и ненавремена здравствена грижа на родилките во здравствените установи.

– Кога станува збор пак, за смртноста на новороденчињата, сакам да потенцирам дека таа во голема мера е последица на несоодветната грижа на мајката за своето здравје додека е бремена. Имено, сите податоци укажуваат на фактот дека најголем процент од починатите бебиња се родени предвреме. Малата родилна тежина, но и екстремна незрелост на виталните органи – белите дробови, црниот дроб и нервниот систем, доведуваат до фатален исход. А предвременото породување, од друга страна, е последица на инфекции кај мајката во уринарниот тракт или на репродуктивните органи. Затоа апелирам до идните мајки да бидат поодговорни и редовно и без исклучок да одат на гинеколошки прегледи – изјави Филипче.

Еднa од мерките, која што тој ја најави е, ревидирање на упатството базирано на докази, за постапување при пост-породилно крварење. Како што објaсни министерот, во моментов нема такво упатство, а крварењето при породувањето се смета за една од најчестите причини за смртност на мајките.

– Во секое време во родилиштата мора да има достапни лекови за спасување на животите на мајките и на новороденчињата, согласно листата на Светската здравствена организација и фондот за население на Обединетите Нации. Утврдивме дека дел од ваквите лекови не се регистрирани во Македонија, а и тие што се, не секогаш се достапни во родилиштата – додаде тој.

Покрај ова, подготвено е и упатства за следење на ризичните состојби во текот на бременоста. Усвоени се и стандарди за гинеколошките ординации на примарно и секундарно нивно, како и за родилишта во болниците и во клиниките, но и набавка на опрема каде што недостасува.

Според податоците од Државниот завод за статистика, во 2016 година на 1.000 живородени починале 11,9 бебиња, што е двојно повеќе од европскиот просек.

Download Premium WordPress Themes Free
Free Download WordPress Themes
Download Nulled WordPress Themes
Download WordPress Themes
online free course
download lenevo firmware
Download WordPress Themes
free online course