За обвинувањата дека ја лаже јавноста со вакцинирањето на неговата внука, министерот за здравство Венко Филипче во емисијата „Топ тема“ на телевизијата „Телма“ рече дека се „груба манипулација на опозицијата“.

– Жал ми е што ДПМНЕ посегна по груба манипулација да ја смени вистината. Стануваше збор за потег со кој сакав да покажам дека тоа што го зборувам, го мислам. Во таа смисла беше вакцинирањето на внуката, таа вакцина што ја прими во нога е ДТП вакцина, а кога ќе дојде време, ќе се вакцинира и со МРП. Кога има обид да се пласира лажна вест, мора сите да се свесни сите дека станува збор за многу сензитивно прашање и дека со таквите обвинувања, се врши сериозна штета на здравствениот систем, на и онака расклатената доверба во здравствениот систем. Се` уште сметам дека личниот пример е одличен начин да се презентира во јавноста дрка тоа што го зборуваме, го правиме. Ние во тие политики навистина веруваме. Реакциите за вакцинирањето на мојата внука ги немаше веднаш по објавата на веста, тие дојдоа дури отпосле. Стојам на тоа дека повторно би го направил истото. Антиваксерите и политичарите посегнуваат по тоа да ја извртат вистината, но треба да знаат дека на тој начин сериозно се руши довербата во системот, а тоа е на штета на јавното здравје – рече Филипче.