Нашите заложби се во насока вакцинацијата да стане задолжителна и невакцинираните деца да не смеат да се примаат ниту во градинка, ниту во училиште, изјави во гостувањето на „1тв“ министерот за здравство, Венко Филипче. Тој најави дека се подготвуваат законски измени, според кои, дете кое не е вакцинирано, нема да може да биде примено во градинка или на училиште.

– Тоа е единственото, вистинско и долгорочно решение. Заради тоа што во многу земји во светот каде ги имале сите овие исти проблеми, така го решиле проблемот, со задолжителна вакцинација. На последниот состанок инициран од Светската здравствена организација, пред неколку месеци во Подгорица, на која главна тема беше имунизацијата, се разговараше за истите овие проблеми, типот на вакцини, опфатот на имунизација. Истите проблеми ги имаат сите земји во регионот, ги имаат развиените земји, ги има Израел. Израел го решил проблемот со тоа што станала вакцинацијата задолжителна, тие немаат проблем со вакви заболувања – вели Филипче.

Според него, има европски земји во кои вакцинирањето е мандаторно.

– Тие земји, Италија Франција, Финска и Романија, заради појава на многу поголеми епидемии со смртни случаи, сега ги менуваат законите. Ги прават такви, вакцинирањето да е задолжително. Дали бројката од 12 случаи на заболени од морбили е доволна за да се прогласи епидемија? Одговорот е „да“. Романија не може да ја смири епидемијата веќе две години, а смртни случаи има и во Србија, а тоа е доволен показател за нас да преземеме вакви мерки – додава министерот.

Правото на детето да биде вакцинирано и заштитено од болести, смета тој, е поважно од волјата на родителот.

– Колективното право и јавното здравје е поважно да го штитиме отколку индивидуалното. Секој си одговара за своето здравје, но никој нема право да го загрозува општото здравје. Што ќе се случи ако умре некое дете? Кој ќе одговара ако заболи некое дете кое не можело да се вакцинира од икс причини и, не дај боже, умре? Ние имаме сериозна обврска пред нас, да преземеме чекори кои ги презимаме, за да го заштитиме јавното здравје. Се` дoдека има можност децата да се запишуваат во јавни установи и притоа не се вакцинирани, ние проблемот нема да го решиме – дециден е министерот.

Министерството за здравство прогласи епидемија на мали сипаници на ниво на Скопје, поради  12 нови случаи и донесе и забрана за носење во градинка на деца кои не примиле МРП вакцина