Синоќа, со концертот на триото на Дамјан Пејчиновски на плажата Куба либре, фестивалот „Охридско лето“ го прослави својот 56. роденден.

Пред тоа, пред бројните љубители на уметноста, пријатели на фестивалот, директорот на оваа музичко-сценска манифестација, Оливер Арсовски, ја пресече роденденската торта.

– „Охридско лето“ испишува уште една успешна година во богатата фестивалска историја. Им се заблагодарувам на сите што ја помагаат манифестацијата, медиумите, како и на тимот што работи на реализација на програмата. „Охридско лето“ ќе биде празник на уметноста и во изданијата што следуваат – рече Арсовски.

Фестивалот „Охридско лето“ официјално својот почеток го бележи со концерт одржан на 4. август во далечната 1961 година, со настапот на оперската певица Ана Липша-Тофовиќ во црквата „Св.Софија“.

Фестивалот се одржува секоја година од 12 јули до 20 август, а од 1994 година е редовен член на Европската асоцијација на фестивалите.