Фекалиите од септичките јами почнаа да избиваат во домовите на жителите од Брвеница. Поројните дождови и снежните врнежи ги наполнија јамите иако се чистат двапати месечно, велат мештаните кои стравуваат од појава на заразни болести.

– Во Брвеница не се живее, фекалиите од септичките јами избиваат и во дворовите, а сега фекалии имаме и по домовите. Докторите кај секој член од моето семејство пронајдоа бактерија предизвикана од нечистотија – изјави Ефто Блажевски, жител на Брвеница.

Во Брвеница има повеќе од 1.000 куќи. Секој дом има по една септичка јама, кои шират непријатна миризба и преставуваат потенцијална еколошка бомба. За да се надмине проблемот, потребно е во селото да се изгради фекална канализација, велат мештаните.

Градоначалникот на Општина Брвеница, Енвер Пајазити, вели дека проблемот ќе се надмине и дека напролет ќе почнат градежни активности за изградба на фекална канализација, а парите ќе ги обезбеди Владата.
.
– Пари за фекална канализација ќе обезбеди Владата на Македонија, која на 33. седница во ноември минатата година нè задолжи да изработиме техничка документација за изградба на канализацијата – изјави Пајазити.

Во Брвеница нема ниту атмосферска канализација и по секој дожд улиците и тротоарите пливаат во вода.