Фејсбук лансира „кампус“ за студенти

Фејсбук соопшти дека додава нова функционалност за студенти наречена Фејсбук Кампус. Со оваа новост Фејсбук се враќаат кон своите корени бидејќи оваа апликација беше оригинално дизајнирана од студенти за студенти. Намената на кампусот е создавање на простор каде што студентите можат да имаат интеракција со други студенти и давање на пристап до новости, групи и настани специфични само за кампусот.

Пристап до кампусот ќе имаат сите оние студенти коишто ќе го внесат студентски е-маил и годината до којашто би требало да дипломираат. Студентите исто така ќе можат да ја внесаат својата насока на студии, предмети коишто ги слушаат и слично. Како причина за создање на ваква функционалност од Фејсбук велат дека студентите би сакале да имаат посебен профил каде што би можеле да споделуваат информации за нивните студии кои не би сакале да ги објават на нивниот јавен профил.

Засега оваа функционалност е во тест фазата на неколку универзитети во САД и е ограничена со тоа што студентите коишто студираат на ист факултет можат меѓусебно да си ги погледнат профилите. Целосното соопштение можете да го прочитате овде.