Фејсбук ќе ги предупредува своите корисници ако сакаат да споделат стара вест

Фејсбук соопшти дека ќе додаде нова функција на својата апликација со која ќе ги преупредува своите корисници доколку содржината што сакаат да ја споделат е стара. Ова е втор чекор на Фејсбук во борбата против дезинформации, откако во 2018 година го дадоа контекст копчето кое што дава информации за изворите на статиите што се појавуваат кај нивните корисници.

Новата функционалност ќе ги предупредува корисниците што сакаат да споделат статија која што е постара од 90 дена, а како тоа изгледа можете да погледнете овде:

https://www.facebook.com/facebookapp/videos/920074065124300/