Евроинтеграцијата на Балканот не значи повеќе проблеми и во следните пет години ќе треба да се работи на подигнување на довербата во земјите-членки на ЕУ, е пораката од учесниците на Шестата конференција на министрите за надворешни работи од Југоисточна Европа, во организација на реномираниот германско-американски институт „Аспен“, во Берлин, на која учествуваше и шефот на македонската дипломатија, Никола Попоски.

Учесниците на форумот констатираа дека за граѓаните во балканските земји мора да се понуди реална слика за европската иднина.