fbpx

ЕВН: Од 15 aприл броилата се отчитуваат и корисниците добиваат порамнети и коригирани сметки

-

ЕВН Македонија ги почитуваше препораките на Регулаторната комисија за енергетика и здравствените власти, за да се спречи ширењето на корона вирусот, според кои, во периодот од 15 март до 15 април годинава отчитувањата не се реализираа, информираат од компанијата.

„Околу 200.000 броила се наоѓаат во домовите на корисниците и во време на пандемија отчитувањето не е препорачливо. Затоа за сите корисници беа изготвени проценети фактури. Исклучок од ова беа корисниците чии броила се со двонасочна врска т.е. нивната потрошувачка постојано се мониторира. Од 15 април веќе почнаа да се отчитуваат броилата и во месец мај корисниците добија порамнети сметки. Оние кои претходно имале помала претпоставена потрошувачка добија повисоки сметки, а оние кои имаа поголема претпоставена потрошувачка помали сметки. Сите корисници кои доставија состојби за корекција добија коригирани сметки. Ова значи дека на корисниците во сметките им е регистрирана реалната потрошувачка,“ се вели во соопштението.

Од ЕВН апелираат секој кој ќе забележи разлика во состојбите на броилото и на сметките во секој момент може да побара корекција на сметка.

„Во никој случај корисниците нема да бидат оштетени или пак да ја авансираат ЕВН. Никогаш на корисниците нема да им биде наплатено повеќе од она што реално го имаат потрошено,“ додаваат од таму.

Download WordPress Themes Free
Premium WordPress Themes Download
Free Download WordPress Themes
Download WordPress Themes
download udemy paid course for free
download lava firmware
Download Nulled WordPress Themes
udemy free download