Струмичките еко-активисти, кои водат повеќемесечна борба за спречување на отворање на рудникот за бакар и злато во атарот на струмичките села Штука и Иловица, велат дека не отстапуваат од својата борба и покрај тоа што добија опомени пред тужби од правните застапници на компанијата „Еуромакс Рисорсис“ која е концесионер на рудникот.

Од тројцата, на кои им беа врачени писмата на адвокатската канцеларија „Колемишевски и партнери“, Крум Велков, Милена Зафирова и Стојан Велков, било побарано да ги повлечат своите тврдења за штетноста на рудникот, за тоа дека компанијата ја дезинформирала јавноста за вистинскиот обем на зафат, за технологијата која ќе се употребува, како и дека го манипулирала месното население да го поддржи отворањето на рудникот Иловица, и да објават на Фејсбук писмено извинување до компанијата и јавно повлекување за да ја „ублажат нанесената штета од навреда или клевета“.

– Заканите со тужби се бескрупулозен обид за замолчување не само на активистите туку и на населението кое е свесно за опасностите од рудникот. Подготвен сум да одам на суд со сите потребни аргументи и да поднесам контра-тужби – вели Крум Велков, новинар и активист на Граѓанската иницијатива за „Спас на Струмичката котлина“.

Тој на својот Фејсбук профил, наместо извинување, напиша дека токму „Еуромакс Рисорсис“ се тие што треба да им се извинат на граѓаните за сите манипулации и за дестабилизацијата што ја предизвикале бидејќи ги прикривале и ги прикриваат реалните погубни последици од рудникот, нарекувајќи ги „потенцијални гробари на Струмичката котлина“.

Велков напиша дека извинувањето би значело „гест на немање чест, достоинство и принципи“.

– Зарем очекувате кротко да го испиеме отровот што ни го подготвувате со рудникот и згора да ви се извиниме – праша Велков во својот допис до концесионерот во кој го повикува премиерот Заев да го исполни ветувањето дека ќе нема рудници и ќе спречи натамошна ескалација на проблемот.

Истиот став го искажаа и другите двајца еко-активисти, Зафирова и Велков.

Во своето соопштение, „Еуромакс Рисорсис“ истакнува дека „побарале од одредени поединци да се извинат за паушалните и манипулативни изјави кои ниту се поткрепени со факти ниту со експертско мислење“.

„Истите беа објавени на социјалните медиуми со цел да наштетат на реномето на Еуромакс, како и на проектот Иловица – Штука, а со тоа и врз вредноста на акциите на компанијата, која котира на берзата во Торонто“, се вели во писмената реакција на компанијата „Еуромакс Рисорсис“.

Компанијата ја извести јавноста дека на овој потег се решиле поради зачестената практика на „давање неточни информации“ но и дека „Еуромакс“ ќе продолжи „во насока на правилно информирање на јавноста за проектот Иловица-Штука со цел запирање на дезинформациите“.