Главниот преговарач на Европската Унија за Брексит, Мишел Барние изјави дека Брисел се подготвува за можноста да не постигне договор со Лондон, иако тоа не е сценариото кон кое тежнеат.

– Тоа не е моја опција… но е една од можностите. Треба да бидеме подготвени сите, државите и компаниите – вели Барние во интервју за францускиот неделник „Журнал ди Диманш“.

Барние предупреди дека ако не се постигне договор до 29 март 2019 година, датумот кој е предвиден за излегување од Унијата, Велика Британија ќе има односи со ЕУ како што се сегашните односи на Унијата со Кина.

Брисел во петокот, по последните преговори и даде две недели на Велика Британија да ја потврди својата посветеност на условите за излез од ЕУ за во декември да бидат покренати преговорите за трговските односи.