Антимонополското регулаторно тело на Европската унија в среда, на 22 април, формално ќе поднесе тужба против руската гасна компанија „Газпром“, вели неименуван извор за „Волстрит џурнал“.

Изворот тврди дека тужбата против „Газпром“ ќе биде на дневен ред на состанокот на Европската комисија в среда и дека не се очекува никакво противење.

Официјални лица од Европската комисија и претставници на „Газпром“ одбиле да ја коментираат оваа информација, додека извор близок до „Газпром“ тврди дека таа компанија отсекогаш сакала да се постигне консензуално решение, а тужбата нема да биде добредојдена.

Европската комисија уште од септември 2012 година покрена формална истрага поради сомневање дека „Газпром“ ја злоупотребува доминантната позиција на пазарот во снабдување со гас на земјите од Источна и од Јужна Европа.