fbpx

ЕСМ ќе ја откупува целокупната електрична енергија што Те-То ќе ја произведе во следните два месеци

-

Владата на 9-та редовна седница ја продолжи мерката за обезбедување дополнителните количини електрична енергија од домашно производство до крајот на март. Според владината одлука, топланата Те-То ќе работи седум дена во неделата по 24 часа со полна моќност и во февруари и март.

„Согласно оваа мерка, АД ‘Електрани на Северна Македонија‘ ќе ја откупува целокупната произведена електричната енергија на Друштвото за производство на електрична и топлинска енергија Те-То“, соопшти Владата.

Со преземањето на електричната енергија ќе се обезбеди дополнителна топлинска енергија односно континуирано парно греење во Скопје.

Владата пред 10 дена донесе одлука државната компанија ЕСМ да го преземе работењето на БЕГ додека трае енергетската криза. Ваквата одлука следеше откако БЕГ најави дека нема пари за набавка на гас па не може да испорачува топлинска енергија во Скопје, односно дека граѓаните и државните и локални институции ќе немаат парно.

 

ЕУ грант од 70 милиони евра за скопската пречистителна станица, се чека договорот за изведувач

С. Македонија доби грант од 70 милиони евра од Европската Унија, со што се заокружи финансиската конструкција потребна за изградба на скопската пречистителна станица  тешка 200 милиони евра. Договорот...
Download WordPress Themes
Download WordPress Themes Free
Download WordPress Themes Free
Download Best WordPress Themes Free Download
udemy free download
download intex firmware
Download WordPress Themes Free
download udemy paid course for free