fbpx

ЕСМ и Адора постигнаа договор за закуп на скопските топлани

-

АД Електростопанско на Северна Македонија (ЕСМ) и АДОРА постигнаа договор за закуп на топланите кои се во сопственост на АДОРА, кои ќе се користат од страна на АД ЕСМ во процесот на обезбедување парно греење за градот Скопје.

„Договорот за закуп е со трајност за времетраење на грејната сезона 2022/23г. Закупнината е дефинирана според постоечката цена утврдена од РКЕ“, се вели во соопштението на АД ЕСМ.

Тие додаваат дека двете компании покажале општествена одговорност и свесност за моментот во однос на потребите на граѓаните на Скопје и постигнат е договор сите прашања кои претставуваа предмет на дискусија да се апсолвираат во следниот период.

Инаку, грејната сезона во Скопје треба да започне на 15 октомври, а на централно парно греење се вклучени околу 60.000 потрошувачи на главниот град. Испораката на топлинска енергија може да почне и порано, во периодот по 1 октомври, ако средната дневна температура е 12 или под 12 целзиусови степени.

Од државната компанија АД ЕСМ треба допрва да соопштат дали скопските топлани во претстојната грејна сезона ќе користат природен гас или мазут за производство на топлинска енергија, како и дали ќе се најде гас за непречено функционирање на комбинираната електрана ТЕ-ТО.

Амбасадорот на Обединетото Кралство за почетокот на реализацијата на Меѓународната стратегија за жените и девојките 2023-2030 

Понекогаш се чини дека борбата за родова еднаквост станува сѐ потешка и потешка. Жените во Иран се малтретирани поради начинот на којшто се облекуваат, девојките во Авганистан се спречени...
Download WordPress Themes
Download WordPress Themes Free
Download Nulled WordPress Themes
Download Best WordPress Themes Free Download
online free course
download samsung firmware
Download WordPress Themes
free download udemy paid course