Препораката на Европската комисија е замрзната, а извештајот покажува назадување во клучните реформи и со најнедипломатски јазик ги нотира слабостите на државата, се заклучоците од дебатата „Има ли излез од безизлезот“, организирана од Фондацијата „Отворено општество“ – Македонија (ФООМ) и од Македонскиот центар за европско образование (МЦЕО).

Бојан Маричиќ од МЦЕО смета дека овој извештај е најкритичкиот што Македонија го добила во последните седум години, а препораката е замрзната и условена со спроведување на Договорот од Пржино, со имплементирање на реформите од извештајот на Прибе и со одржувањето фер и демократски избори следната година.

Пратеничката од ДУИ, Ермира Мехмети, вели дека доколку таа е премиер на местото на Никола Груевски, по добивање ваков извештај, веднаш би си поднела оставка.

– Извештајот содржи досега најнедемократски јазик во адресирањето на слабостите и на критиките кон носителите на јавни фукнции. Извештајот не нотира прогрес туку назадување, а слабостите што се таму забележани треба да служат како патоказ за надлежностите на новата политчка влада. Политичката елита со извештајот доби шанса да се коригира во периодот што следува, но дали тоа ќе се случи, зависи од политичката волја – вели Мехмети.

Арбен Таравари, генерален секретар на Движењето за реформи на ДПА, смета дека реална е оцената на ЕК дека меѓуетничките односи се кршливви, а случајот со Куманово не е доволно истражен.

– Случајот со Куманово е посебна приказна. Секогаш кога треба да се дефокусира јавноста, се случуваат вакви настани со меѓуетнички тензии. Овој случај треба да се истражи до крај и виновниците да се изведат пред лицето на правдата – додаде Таравари.

На дебатата беше презентирана и компративната анализа на извештаите на Европската комисија од 2012 до 2015 година наречена „Назадување – неветено, остварено“.

Во анализата се издвоени четири заклучоци. Првиот заклучок е дека препораката за преговори е суспендирана и условена. Вториот заклучок е дека содржините на „бомбите“ се во фокусот на извештајот и имаат клучно влијание врз оцената. Според третиот заклучок, фискалната, економската и буџетска политика на Владата се спротивни на стратегијата за проширување на ЕУ, а последниот заклучок, според анализата, е дека граѓанското општество е важен фактор во решавањето на политичката криза.