Под мотото „Сите против рудникот на смртта“ струмичката еколошка иницијатива „Здрава котлина“, која се спротивставува на отворањето на рудникот Иловица, за 10 ноември со почеток во 11,30 часот најави двочасовна предупредувачка блокада на сообраќајот на кружниот тек на излезот од Струмица кон Бугарија како и на транзитниот пат, во сите насоки.

Повикувајќи ги граѓаните да им се придружат, за самите да се заштитат од опасноста, струмичките еко-активисти бараат владата под итно да и ја одземе концесијата на канадската компанија „Еуромакс Рисорсис“ за отворање на рудникот за бакар и злато, кој треба да биде лоциран во непосредна близина на селата Штука и Иловица, како и изгласување на измените во Законот за металични и минерални суровини од страна на Собранието.

Најавата за блокада дојде по истекот на рокот кој Здрава Котлина и го даде на Владата до 16 октомври да изнајде решение за рудникот Иловица, со оглед дека Владата и Собранието не презеле ништо во врска со ова нивно барање. Концесионерот, „Еуромакс Рисорсис“, тврдат од „Здрава котлина“, веќе две години дејствува незаконски, но и ја лаже и манипулира јавноста за наводната безопасност на рудникот, што, според струмичките екологисти, претставува доволна основа за одземање на концесијата.