Едно лице се обидело да испука куршум од пиштол при неговиот обид да влезе во комплексот за посетители во американскиот Капитол Хил, што ги принуди полицајците да стрелаат во него и да го ранат.

Инцидентот во Вашингтон доведе до привремено затворање на зградите на американскиот Конгрес и на Белата куќа.

Човекот бил пренесен во болница и се уште не е позната неговата здравствена состојба. Се прецизира дека немало повредени полицајци.

– Почетната истрага покажува дека станува збор за индивидуален акт и немаме причина да веруваме дека е нешто повеќе од криминален чин – изјави Метју Вердероса, шеф на полицијата во Капитол Хил.