Единаесеттото издание на АКТО Фестивалот за современи уметности, оваа година под мотото „Поп ап“ (Pop Up), или „Искрснување“, ќе се одржи во четири градови низ Македонија. Од 12 до 14 август фестивалот ќе се одржи во Битола, а потоа со нови содржини ќе продолжи во септември во Скопје, во октомври во Штип и во Тетово во ноември.

Покрај секојдневната музичка програма, на овогодинешното издание на фестивалот тема ќе биде политичката моќ на колективите, која, како што велат организаторите, ќе биде отворена од повеќе аспекти преку дискусии со уметници и членови на независни иницијативи од Балканот.

„Тридневната програма во Битола ќе се одвива во специјално дизајнирана хала во поранешниот комплекс на фабриката за фрижидери, како и во кафе-барот ‘Јагода’. Во рамки на програмата ќе има музички настапи, конференции, изложби, претстави и работилници. Во музичкиот дел ќе настапат бендовите Дисциплина Кичме, Фолтин, Ти, диџејот Џимпстер од Англија, како и многу локални бендови и диџеи од битолската сцена. Во театарскиот дел помеѓу другото ќе може да се погледнат претставите „Битката на Неретва“ (Хрватска) на Борис Бакал, како и претставата „Кампакам“ (Словенија) на Владо Репник“, се наведува во соопштението за фестивалот.

Во рамките на фестивалот ќе се одржи и конференцијата „Енгејџ“ (ENGAGE) во организација на Младинскиот образовен форум (МОФ).

„Поп ап АКТО“ е организиран од ФРУ – Факултет за работи што не се учат, а финансиски е поддржан од Агенцијата на САД за меѓународен развој – УСАИД.