Албанскиот премиер Еди Рама на 15 септември присуствуваше на првиот лет на „Ер Албанија“. Иако албанскиот премиер вели дека „Ер Албанија“ е албанска компанија, официјалните документи откриваат дека сопствеништвото на компанијата е помеѓу три страни, „Туркиш Ерлјанс“ со 49 отсто, државната агенција „Алб Контрл“ со 10 проценти и компанијата основана во Валона МДН Ивестмент со 41 отсто.

Рама им се заблагодари на „Туркиш Ерлајнс“ и на турскиот претседател Ердоган за нивната поддршка во формирањето на компанијата.

На летот од Тирана до Истанбул како патници беа студенти кои постигнале одлични резултати.

Албанската опозиција реагираше дека овој лет е само додатен лет на „Туркиш Елјанс“. Тие го обвинија Рама за ширење пропаганда бидејќи компанијата се уште не е лиценцирана под албански код.

На ова обвинување, преку „Фејсбук“ одговори Крислен Кери, извршниот директор на Цивилната авијација кој не ги демантираше официјалните документи кои го спомнуваат сопствеништвото на „Ер Албанија“, туку ја прецизираше динамиката на овој аранжман. Според него „Ер Албанија“ ќе има корист од компанијата за одржување на компанијата „Туркиш Текник“, лидер во оваа област со седиште во Истанбул. Тој додаде дека „Ер Албанија“ ќе има пристап во Авијациската академија на „Туркиш Ерлајнс“ и дека албанскиот персонал и пилотите ќе бидат обучени таму.