Секторот за внатрешна контрола и професионални стандарди на МВР, по извршени проверки, утврдила низа пропусти кај двајца инспектори од кавадаречката полиција, кои постапувале по пријавите за семејно насилство од жртвите на тројното убиство што се случи во неделата.

Како што информираат оттаму, полициските инспектори Д.Т. и Д.К. не постапувале професионално и против нив секторот за внатрешна контрола ќе поднесе кривични пријави.

Во првиот случај, инспекторот Д.Т., кон крајот на август, до Јавното обвинителство во Кавадарци поднел кривична пријава против Т.С., сега осомничен за тројното убиство, за нанесување телесна повреда, но не му го одзел пиштолот, иако морал, бидејќи станувало збор за пријава за кривично дело што се гони по службена должност. За ова била испратена и инструктивна телеграма од директорот на Бирото за јавна безбедност (БЈБ).

– Во телеграмата е појаснето дека при поднесување кривични пријави против лица за кои постои основано сомневање дека сториле кривично дело за кое се гони по службена должност и при поднесување барање за поведување прекршочна постапка за прекршоци со елементи на насилство, полицискиот службеник кој работи на случајот задолжително треба да провери во евиденциите дали лицето поседува дозвола за оружје, односно дозвола за носење оружје и истите заедно со оружјето и со муницијата привремено да ги одземе и за тоа да биде известен судот – информираат од МВР.

Неговиот колега, Д.К., според полицијата, го направил истиот пропуст и при подготвувањето на кривичната пријава за второто дело, одземање малолетно лице, од ноември, не му го одзел оружјето на осомничениот Т.С.

– СВКПС против двајцата инспектори ќе поднесе кривична пријава за несовесно работење – велат од МВР.

Оттаму додаваат дека полициските инспектори го прекршиле кодексот за полициска етика, а против нив ќе биде поведена и постапка за утврдување на дисциплинска одговорност за кршење на работниот ред и дисциплнина.