Двајца млади Французи, Грегори (28) и Фелих (25), кои сакаат да го обиколат светот пеш, викендов престојуваат во Охрид. Тие имаат и приколка од три квадратни метри, во која ги носат потребните работи.

Грегори е веќе допломиран архитект, додека Фелих е студент по архитектура. Родната Франција ја оставиле пред две години и тргнале на долг пат. Преку Швајцарија, земјите на Средна Европа, преку Унгарија, се симнале во Хрватска, па од Србија до Црна Гора, и оттаму, преку Албанија, до Охрид.

Од секаде, меѓу другото, понеле и дел од локалните јазици, за кои велат дека се многу сродни од Словачка и од Чешка, па надолу на југ.

Во Македонија, Охрид им бил незаобиколна станица, а веќе доста зборови од српски ги трансформираат на македонски јазик. Велат тоа им е најголемото богатство, покрај сето друго искуство што ќе го стекнат на овој невообичаен поход.

– Досега патуваме две години. Наредната земја ни е Грција, а оттаму, преку Бугарија и Украина, ќе влеземе во Русија, со крајна дестинација Москва, за што планираме да патуваме седум-осум месеци. Во Москва ќе ја оставиме приколката и ќе тргнеме пеш до Токио, за што ќе ни треба уште една година – велат тие.

На прашањето, како се снаоѓаат со исхраната, хигиената и особено евентуалната потреба од здравствена интервенција, Грегори одговара дека досега, за среќа, само тој имал лесна забоболка.

Познатиот екологист и ликовен уметник од Скопје, Свето Стефаноски, воодушевен од приказната на двајцата млади Французи, им подари ликовно дело со мотив од Охрид.