Државниот обвинител на Албанија, Адријатик Љаља, го обвини амбасадорот на САД во Тирана, Доналд Лу, за „недипломатски напади и уцени“.

Обвинението доаѓа откако Лу го обвини Љаља дека ги опструира реформите во правосудството, што е еден од условите за почеток на преговорите за влез на Албанија во ЕУ.

Љаља рече дека Лу „го нападнал на целосно недипломатски начин“ и дека „се служи со уцени, во обид да иницира истрага за згаснати меѓународни компании“.

Лу неодамна го обвини Љаља дека „јавно и гласно говори против реформи во правосудството“ и дека го крши уставот со „нетранспарентниот избор на членови на правосудниот совет“.

ЕУ бара од Албанија да спроведе реформи во правосудството, да ја искорени корупцијата и да обезбеди политичка независност на судиите и на обвинителите затоа што владините институции ги избираат членовите на правосудните тела.

Албанија во 2014 година стекна кандидатски статус за влез во ЕУ, а реформите на правосудството се еден од клучните услови за почеток на преговорите за членство.