Државен Инспекторат за животна средина: Брегалница обелена од нетоксична хемикалија -LITEXS S 9070

Државниот инспекторат за животна средина штотуку го објави извештајот за извршен инспекциски надзор од страна на ДИЖС во врска со загадувањето на река Брегалница во Штип. Во извештајот, меѓу другото стои дека во среда, 23 јуни, во реката Брегалница се излеала хемикалијата LITEXS S 9070, за која постојат документи кои потврдуваат дека не е токсична. Инцидентот во кој на неколку часа сосема побеле Брегалница во нејзино течение низ Штип, според првите резултати, сепак бил предизвикан од хемикалија која не е отровна за живиот свет во реката.

Претходно од ДИЖС најавија дека извештајот ќе бил готов дури в понеделник, а тогаш ќе се знаело и колкава ќе биде казната за загадувачот, текстилната фабрика Техникал Текстајлс од Штип. „Од страна на ДИЖС утврдено е дека истекувањето се случило при истовар на хемикалијата од цистерната односно при пукање на цревото при што се излива во каналот за атмосферска вода кој оди дирекно во р. Брегалница“, се вели во извештајот на Државниот инспекторат.

„Од увидот направен утредента државните инспектори за животна средина констатирале дека Фирмата Техникал Текстајлс ДООЕЛ, поседува Решение за одобрен Елаборат за животна средина од општина Штип од 2015 год. во кој е утврдено дека фирмата Техникал Текстајлс ДООЕЛ во технолошкиот процес нема испуштање на отпадни индустриски води, емисии во воздух и нема бучава, дека поседува Решение за вршење на дејност промет на големо со хемикалии во магацински простор, како и дека поседува безбедносен лист за хемикалијата LITEXS S 9070 од производителот Синтомер Германија и дека не е токсична“, се вели натаму во извештајот.

Од Инспекторатот, исто така, информираат дека од страна на крим техника СВР- Штип биле земени три мостри за испитување од водата и дека се чекаат резултатите за натамошно постапување. Во извештајот од ДИЖС во врска со еко-инцидентот на реката Брегалница се наведува и дека, согласно наодите од страна на ДИЖС, била изречена соодветна санкциска мерка, но не е наведено каква и колкава казна му била одмерена на загадувачот, Техникал Текстајлс. „За понатамошно делување и превземање на поригорозни мерки согласно Закон за животна средина треба да ги добиеме резултатите од земените мостри од крим техника при СВР- Штип“, стои во извештајот на ДИЖС за инцидентот со загадувањето на реката Брегалница.

Претходно, денес за МЕТА, Дарко Блинков, раководителот на секторот за меѓународна соработка на Државниот Инспекторат за животна средина посочи дека според важечкиот Закон за води, за ваков и слични еколошки инциденти предвидени се казни од 3.000 евра за стопанскиот субјект.

Градоначалникот на Општина Штип, Благој Бочварски, денес повтори дека ќе настојува случајаот со загадувааањето на Брегалница да се истера до крај. „За среќа бунарите на Општина Штип за водата за пиење се безбедни бидејќи се на повисоко ниво и не се допрени од страна на таа материја“, рече денес штипскиот градоначалник и додаде дека Центарот за јавно здравје и ЈП „Исар“ ги прават анализите и досега немаме анализа што покажува вода со полоши квалитети од тоа што била претходно.