Вишокот оризова арпа што стои во амбарите на земјоделците во Кочанско, заминува во стоковите резерви. Иако оризот уште пред 12 години е прогласен за производ кој не треба да биде складиран за државни резерви, Владата донела одлука повторно да го стави на листата.

Со тоа го реши проблемот кој производителите на ориз ги натера да протестираат.

Нема пресметка колку пари ќе чини купувањето мир. Заменик-министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Ванчо Костадиновски, рече дека дури 70 отсто од оризовата арпа од ланската реколта стои неоткупена.

Оризопроизводителите немаат информации по која цена ќе се откупува арпата. На последните протести побараа 50 денари за килограм бел ориз и 25 денари за килограм оризова арпа.

Оризот не го продаваа поради ниската откупна цена, која изнесуваше 38 денари за еден килограм.