fbpx

Драги: ЕЦБ има инструменти да ја поттикне инфлацијата

-

Шефот на Европската централна банка (ЕЦБ), Марио Драги, изјави дека таа европска монетарна институција располага со „мноштво инструменти“ за поттикнување на инфлацијата, која последните години е прениска и го спречува развојот.

На сесија во рамките на Светскиот економски форум во Давос, Драги изјави дека одборот на банката има „одлучност, подготвеност и капацитет да дејствува и да ги искористи тие инструменти“.

Годишната инфлација од 0,2 проценти во еврозоната е далеку под целната, нешто помалку од 2 проценти, која се смета за најпогодна за пораст и за отворање нови работни места.

Економијата во еврозоната има умерен пораст и невработеност од 10,5 проценти, која полека се намалува.

Наглиот пад на цената на нафтата ја поттикна Европската централна банка да ја зголеми инфлацијата.

Матурантите договараат ресторани за прослава, но и учат за матурскиот испит

Откако наставата се нормализира во последниве недели после лажните дојави за бомби, матурантите се подготвуваат за претстојните прослави, но и за полагање на испитот на зрелоста. Годинава за прв...
Download WordPress Themes Free
Download WordPress Themes
Premium WordPress Themes Download
Free Download WordPress Themes
ZG93bmxvYWQgbHluZGEgY291cnNlIGZyZWU=
download karbonn firmware
Download WordPress Themes
free online course