Пратеникот Беким Фазлиу од ДПА денеска на прес-конференција во Собранието рече дека антиалбанскатa владина политика на ДУИ и на ВМРО-ДПМНЕ, најјасно се гледа при донесувањето на буџетите и на буџетските ребаланси.

Според Фазлиу, единствениот случај каде Албанците се дискриминирани повеќе отколку при донесувањето на државниот буџет, се случува кога се носи буџетскиот ребаланс.

– Со ребалансот на буџетот, и оние неколку проекти предвидени во буџетот на почетокот на годината се елиминираат на средината на годината. Ова стана практика на 13-годишното владеење на ДУИ. На почетокот на годината се одвојуваат многу малку средства, кои преку ребалансот се претвораат во ништо. Ребалансот кој е доставен до парламентот за одобрување од страна на владејачката коалиција, продолжува да ги остава населените места со Албанци без вода за пиење, без соодветни патишта, со уништен образовен систем и со уништени здравствени установи – рече Фазлиу.

Тој додаде дека ДПА има подготвено стотици амандмани со кои ќе се обиде преку бројки и проекти да ја докаже големата дискриминација и кражба, која, како што рече, ВМРО-ДПМНЕ и ДУИ им ја прават на Албанците преку државниот буџет.