Сите мерни станици на Министерството за животна средина за квалитетот на воздухот покажуваат драстично намалување на аерозагадувањето во последните неколку дена во споредба со изминатиот викенд.

Поради засилениот ветер и врнежите од дожд, утринава сите мерни станици покажуваат многу ниско или ниско ниво на загадување, освен мерната станица во Лисиче, која покажува средно ниво на аерозагадување.

Мерната станица во Центар утрово покажува 40 микрограми ПМ10-честички на еден кубен метар, што е за 10 микрограми помалку од дозволената граница од 50 микрограми. Во Лисиче измерени се 100 микрограми што е двапати повеќе од дозволената граница, во Карпош мерната станица покажува 30 микрограми, во Гази Баба – 20 микрограми, а мерната станица кај Ректорат утринава измерила 60 микрограми ПМ10-честички на еден кубен метар.

Освен во скопскиот регион, загадувањето е намалено на сите критични точки низ Македонија. ПМ10-честичките во Битола беа на ниско ниво, каде станицата измери 30 микрограми, во Тетово измерени се 20 микрограми, во Велес и во Куманово мерните станици покажуваат вредност од 40 микрограми.

Во саботата во општина Карпош загадувањето беше рекордно и достигна 1.218 ПМ10-честкички на еден кубен метар, односно 24 пати повеќе од дозволеното, а канцерогените честички со големина помала од 2,5 микрометри (ПМ2,5), пак, во воздухот беа присутни во концентрација од 206 микрограми на кубен метар, што е повеќе од 10 пати од пропишаната граница.

Намалувањето на загадувањето се должи, пред сè, на временските услови, односно на ветерот и на врнежите од дожд во изминатите неколку дена.

Град Скопје од вчера воведе бесплатен јавен превоз, но низ градските автобуси не се забележува поголем метеж, па од градската администрација апелираа помасовно да се користи јавниот превоз.

Оттаму соопштија дека доколку дозволат временските услови, улиците ќе се прскаат и со средството калциум магнезиум ацетат, но дека нема да се воведе мерката „пар-непар“.