Поранешниот полски премиер Доналд Туск денеска во Брисел ја презеде должноста претседател на Европскиот совет од Херман ван Ромпуј.

Именувањето на Туск укажува на порастот на влијанието на Полска меѓу 28 членки на ЕУ и ориентацијата да се формира силно политичко тело што ќе обедини околу 500 милиони луѓе од Велика Британија до Русија.

Туск ќе раководи со самитите на лидерите на ЕУ, кои се организираат четири пати годишно, а ќе мора да се занимава и со актуелни прашања, како што се финансиските проблеми и кризата во Украина.

Ромпуј од почетокот на следната година ќе биде преведувач на предметот „лидерство и одлучување во ЕУ“ на Европскиот колеџ во Бриж.

Туск е првиот претставник од поранешниот советски блок кој стапува на сила на висока функција во ЕУ откако Унијата се прошири во 2004 година.