Намалувањето на бројот на вакцинирани деца на територијата на целата земја, според познавачите, се должи и на кампањите против вакцинирањето, но и на недовербата на  родителите во здравствениот систем. Во Македонија вакцинацијата е задолжителна, а лекарите посочуваат зошто е тоа така и зошто е неопходно децата да се имунизираат, како и дека со вакцините се искоренети многу заразни болести и епидемии.

Весна Стојанова – Атанасовска, специјалист – педијатар, вели дека имунизацијата е единствен начин со кој родителите можат да ги заштитат своите деца од сериозни последици по здравјето.

– Сметам дека родителите треба повеќе да бидат информирани во однос на тоа какви се последиците во случај нивното дете да биде заразено со некоја болест. Неопходно е да знаат колку вакцинацијата ги штити од тие болести. Во нашата амбуланта има деца кои не се вакцинирани, на чии родители постојано им се објаснува бенефитот од вакцината. Но сепак, последниот збор го има, се разбира, родителот. Јас не мислам дека невакцинираните деца се толку опасни за другите деца колку што се сериозна опасност сами за себе. И да, имам пациенти со аутизам, а кои не се вакцинирани, па сега заклучете сами што довело до тоа – вели Стојанова – Атанасовска.

Прашавме и неколкумина родители кои не ги вакцинираат своите деца за таквата одлука, но сите се плашат да го откријат својот идентитет, главно поради фактот дека може да се соочат со проблеми и казни од државата поради ваквиот избор. Една од нив е скопјанката С. Т. од Центар, мајка на две малолетни деца, која за „Мета“, вели дека во почетокот таа и нејзиниот сопруг биле збунети како да постапат по однос на ова прашање.

– Вакцинираме по сите правила и прописи. Но по 12-24 часа од секоја вакцина, нашето дете се нафрлаше по лицето, се јавуваше црвенило и лицето ѝ се сушеше како корупки. Докторите за тоа имаа објаснување – атопичен дерматит. В ред, и тоа го прифативме. Но стана симптоматично после секоја вакцина да се нафрла така. При одењето на последната вакцина, сретнавме пријатели чие дете беше многу настрадано од вакцина, престанало да зборува, да оди, се влечкаа по странство без никаков успех. Детето им беше речиси билка. Тој ден седнавме и почнавме да читаме за вакцините, „за“ и „против“. Кожата на лицето на нашето дете распука комплетно, „закачи“ бактерија и течеше гној. Сликата беше страшна. По неколку месеци активно читање, секој ден по неколку часа, ги споредивме сите „за“ и „против“. Сметавме дека од сите болести за кои се вакцинира во денешно време постои лек, најчесто антибиотска терапија, а сите последици кои може да настанат се непоправливи и неизлечиви: дијабет, леукемија, аутизам. Првото дете престанавме да го вакцинираме по третата вакцинација, а второто дете никогаш не е вакцинирано. Одбивме вакцинација во родилиште, со тоа што потпишавме изјава дека ја одбиваме вакцинацијата – раскажува С. Т.

Таа додава дека немале проблеми при запишување на детето во прво одделение. Она што се бара при упис во градинка и училиште, вели, е здравствена потврда од матичниот лекар дека детето е здраво и може да посетува настава. Таа појаснува дека нивните две деца никогаш не биле болни, никогаш не лежеле во болница и само еднаш примиле антибиотик и тоа за физичка повреда, не од бактерии или вируси и дека имаат многу силен имунитет.

На прашањето дали ги знае последиците од невакцинирањето, таа одговори дека при истражувањето, читањето студии, форуми и консултации со родители чии деца се настрадани од вакцина, таа и нејзиниот сопруг сфатиле дека последиците од вакцинирањето можат да бидат само непоправливи последици за поединецот и дека последици од невакцинирање за околината нема.

– Има неколку работи кои сакам да ги посочам на родителите кои ќе одлучат да ги вакцинираат своите деца. Треба да се вакцинира комплетно здраво дете. Пред да се однесе детето на вакцинација треба да се направи крвна слика, да се направи брис нос и грло и да се појде кај матичниот лекар на преглед, задолжително. Во детските диспанзери пред вакцинација има преглед на децата, но тој е многу нетемелен. Дете кое има какво било исфрлање или алергија на кожата, не смее да се вакцинира. Тоа е знак дека телото се бори со нешто и не е комплетно здраво. Деца коишто вадат заби не смеат да се вакцинираат. При процесот на ведење заби, имунитетот на детето е нарушен, намален. Не велам „Не вакцинирајте!“, велам, ако вакцинирате, ако воопшто решите да вакцинирате, превземете ги сите чекори да го однесете вашето дете комплетно здраво на вакцинација – потенцира мајката.