„Дојче банка“ соопшти дека во третиот квартал остварила профит од 278 милиони евра, што претставува неочекуван пресврт по загубата од шест милијарди евра во истиот период лани.

Банката соопшти дека се чувствува влијанието на „неповолните каматни стапки“ и на преговорите со американските власти за плаќање на казната поради неправилности при тргување со хипотеки во САД.

На банката ѝ се заканува казна од 14 милијарди долари поради неправилности во работењето, непосредно пред избивање на финансиската криза во 2008 година.

Меѓународниот монетарен фонд ја опиша оваа ситуација како најголем ризик по глобалниот банкарски систем.

„Дојче банка“ почна да ги намалува трошоците и да продава одредени бизниси во обид да ги стабилизира и да ги смири инвеститорите.