Делегати од 24 земји од Европската Унија се согласија Росово Море на Антарктик да стане прво морско заштитено подрачје на светот.

Околу 1,57 милиони квадратни километри од Јужниот Океан ќе добијат заштита од комерцијален лов на риби во период од 35 години, пренесува „Би-би-си“.

Борците за заштита на природата го поздравуваат овој потег и велат дека е тоа е подрачје со исконски морски екосистем. Тие се надеваат дека тоа ќе биде прва од многу слични зони во меѓународните води.

– На состанокот во австралискиот град Хобарт, Комисијата за зачувување на антарктичките морски ресурси едногласно се согласи Росовото Море да го означи како заштитено подрачје, по повеќегодишни преговори – изјави министерот за надворешни работи на Нов Зеланд, Муреј Мекули.