Дивата депонија со линдан кај Пеленица во фокус на новата епизода на „Шорткат“

Опасноста која демне од третата дива депонија со линдан од ОХИС, лоцирана на местото Пеленица во близина на скопската населба Драчево е главната тема која ја третираме во 73-тата епизода на емисијата „Шорткат“. Ја пренесуваме сликата од оваа депонија каде се складирани огромни количини токсичен отпад без никаква заштита.

Во новите вести за млади информираме за протестот и бојкотот на наставата на учениците од Математичко-информатичката гимназија (МИГ) во Скопје и нивното незадоволство од директорката и наставниот кадар.

Известуваме за спроведената обука „Новинарство засновано на податоци и визуелизации“, ќе ја најавиме дискусијата за чет-ботови што ќе се одржи во среда, а ќе видиме и какви игри создадоа младите на годинешното издание на Global Game Jam.

Во „Шорткат“ информираме и за катастрофалниот земјотрес што минатиот понеделник ги погоди Турција и Сирија.

Новата епизода ќе биде објавена вечерва во 19:00 часот на сите наши канали на социјалните мрежи.