fbpx

Дипломатите оценија: Спорот за името е главна пречка во евроинтеграциските процеси

-

Спорот за името со Грција е најважното прашање што Македонија мора да го реши бидејќи тоа е најголемиот проблем што ја сопира државата во процесот на пристапот кон члество во Европска Унија. Ова е генералниот заклучок од дебатата на тема „Евроинтеграциските процеси на Република Македонија од гледиштето на дипломатијата“, која ја организираше Европското движење во Република Македонија.

Проф. д-р Димитар Мирчев, поранешен амбасадор на Република Македонија во Ватикан и во Словенија, смета дека во ЕУ нема голема заинтересираност за решавање на спорот со Грција.

– Мислам дека е многу добро што јавноста почна да сфаќа дека членстото во Европска Унија не зависи од нас, туку дека најголемиот проблем е спорот за името со Грција, како и дека во ЕУ нема некое големо расположение за решавање на ова прашање – вели Мирчев.

Тој додаде дека проблем е и тоа што македонските дипломатски претставништа не се соодетно опремени, ниту кадровски, ниту материјално.

На него се надоврза и поранешниот амбасадор и дипломат, Ристо Никовски, кој истакна дека спорот за името преставува поголем проблем и од меѓуетничките односи, и од сиромаштијата и од невработеноста бидејќи е пречка за одење напред.

Амбсадорот на Македонија во Белгија, Мухамед Халили, вели дека Македонија мора да развие добри односи со земјите-членки на ЕУ доколку сака помош во процесот на евроинтеграција.

– Тоа што е важно за сите земји-членки на ЕУ е дека политиката се креира во престолнините на членките, а се финализира во Брисел. Важно е да развиваме силни политичко-економски односи со сите земји-членки на Унијата за да ги придобиеме да нè поддржат во преговорите со неа – вели Халили.

Дебатата ја заврши директорот на Македонскиот центар за меѓународна соработка, Александар Кржаловски, кој смета дека недостига координираност помеѓу Министерството за надворешни работи и граѓанските организации, кои во голем дел имаат активно учество во процесите на соработка со меѓународните институции.

Димитар и Тамара победници на денешната десеткилометарска трка на Водно

Димитар Петровски во машка конкуренција, кој истрча 10 километри за 30 минути и 8 секунди и Тамара Јолева Попов во женска конкуренција, која истрча за 41 минута и 11...
Download WordPress Themes Free
Download WordPress Themes Free
Download Nulled WordPress Themes
Download Nulled WordPress Themes
online free course
download lenevo firmware
Download Best WordPress Themes Free Download
lynda course free download