Министерот за надворешни работи на Република Македонија, Никола Димитров, денеска ги негираше информациите дека во преговорите со Грција се разговара и за идентитетот.

– Преговорите не се почнати, во моментов ги исцртуваме контурите на кое ниво, во каков формат и кога ќе почнат. Не е корисно да се шпекулира за нешто што е брифинг на министерот Коѕиас или не е. За тоа треба директно да се праша Коѕиас. Сметам дека идентетитските прашања треба да ги извадиме од тој процес на преговори, затоа што во спротивно, проблемот никогаш нема да биде решен – рече Димитров, додавајќи дека не е историски соодветно да се оспорува идентитетот на сосед кој не е член на ЕУ ниту на НАТО.

Министерот истакна дека во јавноста честопати ова прашање се одбегнува, но дека политиката подразбира преземање одговорност, како и дека носи одговорност за нерешавање проблеми и за пропуштени шанси.

Во однос на информациите за ревидирање на историјата, особено на делот кој се однесува на бегалците од Егејска Македонија, Димитров рече дека ако сакаме да се развијат односите меѓу двете земји, треба да се прашаат историчарите како Грците гледаат на нас и обратно.

За претстојната регионалната средба во Солун, на која ќе учествуваат министрите за надворешни работи и од Албанија и од Бугарија, Димитров рече дека ќе биде фокусирана на енергетската, економската и на регионалната соработка.

На прашање дали е можно вклучување на земјите од регионот во посредувањето во спорот за името со Грција, тој истакна дека во оваа фаза сепак разговорите ќе се одвиваат на билатерално ниво, додавајќи дека ова прашање е особено важно не само за двете земји, туку и за регионот и за самата Европа.