Државната изборна комисија попладнево на седница го разгледа решението на Управниот суд и ја усвои одлуката за повторување на гласањето на избирачкото место 2901 во основното училиште Илинден во општина Чаир.

Во Чаир ќе се прегласува откако Управниот суд ја усвои тужбата на Беса.

На ова избирачко место запишани се 719 гласачи, број што може да влијае на конечниот резултат и на изборот. Гласањето ќе биде в недела, на 12 ноември.

Разликата во Чаир меѓу Висар Ганиу од ДУИ и Зекирија Ибраими од Беса во вториот круг беше 209 гласа, а на избирачкото место 2901 разликата е 66 гласа.

Во вториот круг во ова избирачко место гласале 278 избирачи, од кои 164 за Ибраими, а 98 за Ганиу.

Управниот суд претходно ги одби другите 15 тужби што политичките партии ги поднесоа по вториот круг од локалните избори. Најмногу тужби против одлуките на ДИК до судот поднесе Алијанса за Албанците – вкупно 11, четири поднесе Беса, а една тужба поднесе Народното движење за Македонија (НДМ).