Излезноста на гласачите до 13 часот на сите 1.517 избирачки места изнесува 24,38 отсто, информираше Државната изборна комисија.

Портпаролката на ДИК, Љупка Гугучевска, рече дека највиоска е излезноста во Демир Капија – 48,91 отсто, а најмала во Јегуновце – 12,77 проценти.

Таа информираше дека до ДИК не се доставени официјални известувања во врска со нерегуларности за кои известија одредени набљудувачи.

– ДИК ќе се обрати до наведените избирачки одбори и уште еднаш ќе ги провери наводите изнесени во јавноста. До ДИК до 14 часот не е поднесен ниту еден приговор за заштита на избирачко право од страна на граѓаните – изјави Гугучевска.