Излезноста во првиот круг на претседателските избори до 17 часот е 35,13 отсто, односно 496.774 гласачи од 70 отсто од обработените податоци, информираше портпаролката на Државна изборна комисија (ДИК), Љупка Гугучевска.

„Доколку би го следеле овој тренд, доколку се обработени 100 отсто од податоците тоа би значело дека на гласање до 17 часот изглегле околу 600 илјади граѓани“, соопшти таа.

Најголема излезност има во Крива Паланка 57 отсто, Демир Капија 52 отсто, Демир Хисар 51 отсто, Крушево 50 отсто, Новаци 53 отсто и Прилеп 50 отсто.
Места со најмала излезност се Липково 13 отсто, Желино 13 отсто, Центар Жупа 12 отсто и Пласница 12 отсто.