На панелот „Дигитални разговори“ кој се одржа вчера во рамките на Дигиталниот самит на земјите од Западен Балкан, учесниците разговараа за потребата од следење на најновите трендови во дигитализацијата и истакнаа дека сè повеќе социјални интеракции, однесувања, одлуки, мислења и трансакции се дигитализирани и посредувани од онлајн платформи.

– Една третина од вештините потребни денеска, веќе нема да бидат корисни за неколку години и дигиталното учење, ќе стане дигитално живеење во иднината – рече Ана Алибегова, директор за развој на програмите на „Младиинформ интернешнл“.

За потребата од ефикасни образовни програми за интернет, дигитални технологии и комуникации зборуваше и Никола Јовановиќ од Србија.

Тој се фокусираше на фактот дека во моментов образовниот систем е насочен исклучиво на процедури, а не на децата, и дека наставните програми се бавни и застарени. Заклучи дека образовните програми мора да се обноват со корисни, реални дигитални вештини.

Креаторот на апликацијата „Мој Воздух”, Горјан Јовановски откри дека секојдневно се собираат огромни количества дигитални податоци.  Тој констатираше дека доколку овие податоци почнат масовно да се користат, тие можат да се трансформираат во корисни информации, кои понатаму би можеле да ги подобруваат животите на граѓаните.

Денеска во 13.30 часот министрите Дамјан Манчевски и Никола Димитров ќе ги презентираат заклучоците од Самитот, а ќе се одржат и панели посветени на дигиталната економија и лажните вести.