Претседателот на Собранието, Талат Џафери, се сретна со долгогодишните пријатели на Македонија, конгресмените Дејвид Прајс и Питер Роскам, за време на посетата во Вашингтон, информираат од собраниските служби.

Џафери ги информирал соговорниците за развојот на последните политички настани во земјата и за предизвиците со кои се соочува законодавниот дом.

„Особен акцент се стави на понатамошната поддршка на истражувачката работа на Парламентарниот институт на Собранието на Република Македонија. Во таа насока ќе продложи  соработката и размената на ниво на пратеници и парламентарна служба“, се вели во соопштението.

Џафери учествуваше и на парламентарно-безбедносниот форум кој се одржа во Конгресот, на покана од американскиот конгресмен Роберт Питинџер.

„На овој значаен парламентарен собир, учествуваа неколку претседатели на собранија, пратеници, министри и експерти од областа на спречување на финансирање на тероризам и перење на пари. Во фокусот на дебатата беа повеќе теми од оваа област, меѓу кои законската рамка за превенција и борба против финансирањето на тероризмот и перењето на пари, важноста на споделување на информации меѓу државите и владините агенции за финансиско разузнавање, како и предизвиците што произлегуваат од брзиот технолошки развој“, информираат од собраниските служби.

Потсекретарот за финансии, Сигал Манделкер, истакнал дека земјите од Западен Балкан мора да дејствуваат како една целина за полесно да се справат со предизвиците во борбата против овој високо софистициран начин на финансирање на тероризмот. И токму затоа, повеќе од неопходна е целосната интеграција на земјите во НАТО.