Хуманитарната фондација „Ти си сончоглед“ (You are Sunflower) која делува во Албанија и Косово ја прошири својата дејност и во Македонија, а нејзината основна цел е пред се здравството, односно подобрување на условите за лекување на децата заболени од најтешките болести.

Претседателот на Собранието, Талат Џафери на настанот по повод промоцијата на оваа Фондација, рече дека секој треба да даде придонес за децата од нашата држава и регионот.

„За жал сведоци сме дека и денеска на глобално ниво има многу деца кои страдаат и се жртви како на најразлични воени конфликти, потоа се злоупотребуваат на најразлични начини во некои држави умираат од глад или од недостаток на медицинска помош. Со купување на маица со симболот „You are Sunflower“, секој од нас дава придонес во лекувањето на нашите деца, а во исто време како  луѓе покажуваме дека не сме ја заборавиле, односно изгубиле хуманата димензија, која би требало да ја носи секој човек. Исто така, покажуваме и дека како граѓани имаме и ја исполнуваме нашата општествена одговорност до најмладите членови на општеството кои утре ќе треба да го водат општеството и државата, но и да водат грижа за нас кои ќе бидеме веќе во есента на нашиот живот“, рече Џафери.