Претседателот на Собранието, Талат Џафери, по средбата со заменик-помошникот државен секретар за Европа и за Евроазија на Стејт департментот, Хојт Брајан Ји, рече дека од утре ќе се обиде да го стави Собранието во функција и дека присуството на Ји уште еднаш ја потврдило поддршката на САД за изборот на претседател на Собранието. Џафери денеска влезе во Собранието првпат по изборот и по упадот на некои луѓе од протестот на т.н. иницијатива „За заедничка Македонија“, при што беа брутално тепани пратеници и новинари.

– Првпат по трагичните настани од 27 април, во Собранието ја имам можноста во својство на претседател на Собранието да ви се обратам и да кажам дека имав можност да ја остварам првата официјална средба со високиот претставник од САД. Со него разменивме мислења за потребата за стабилноста и што побргу да ги заборавиме последиците од 27 април. Неговото присуство уште еднаш ја потврди поддршката на САД за иборот на претседател на Собранието – рече Џафери.

Тој вели дека присуството на Хојт Ји ја потврдува поддршката на САД за изборот на Џафери за претседател на Собранието.

– Присуството на американскиот дипломат ја потврдува поддршката од САД за новоизбраниот претседател на законодавниот дом. Од моја страна јас кажав дека ќе се потрудам да бидам претседател на сите пратеници на Собранието, без оглед како се изјасниле за изборот на претседателот на Собранието. Од утре ќе се обидам да го ставам Собранието во функција и посакувам повредените при инцидентот на 27 април наскоро да закрепнат и да им се вратат на секојдневните обврски – додаде Џафери.