Македонија во соработка со САД, Европската Унија и со НАТО подготвува стратегија за кибер-одбрана, со која треба да се зајакнат капацитетите на државната безбедност. Ова го истакнал претседателот на Собранието на Република Македонија, Талат Џафери, на денешната средба со Роберт Питинџер, американски конгресмен и претседател на конгресната работна група за тероризам и за неконвенционално војување.

Средбата меѓу Џафери и Питинџер се одржала во Рига, Летонија, каде спикерот на македонскиот парламент учествува на меѓународен безбедносен форум, чиј иницијатор е американскиот конгресмен.

На средбата, како што информираат од кабинетот на Џафери, тој и Питинџер разговарале за прашања поврзани со безбедноста на регионот, борбата против тероризмот и кибернетичкиот криминал, како и потребата од стратегија за одбрана од кибернетички напади.

„Претседателот Џафери информираше дека Република Македонија, во тесна соработка со САД, ЕУ и со НАТО, е во процес на подготвување стратегија за кибернетичка одбрана, со која ќе се зајакнат капацитетите на државната безбедност. Претседателот Џафери ја истакна подготвеноста на Собранието на Република Македонија да биде домаќин на Парламентарниот безбедносен форум во наредните години, со што ќе им се овозможи на парламентарците, претставниците на владите и на експертите од областа да разменат поблиски искуства во доменот на овие безбедносни предизвици“, стои во соопштението за средбата.

Џафери и Питинџер истакнале дека билатералната соработка меѓу Собранието на Република Македонија и Конгресот на САД и понатаму ќе се одвива на пријателски и на конструктивен начин и во тој контекст била реафирмирана и поддршката на САД на Македонија за интеграцијата на земјава во НАТО.