Претседателот на Собранието, Талат Џафери, се сретна со еврокомесарот за соседска политика и преговори за проширување на Европската Унија, Јоханес Хан, со чија денешна работна посета на Македонија започнува скрининг-процесот со Европската комисија за утврдување на нивото на усогласеност на домашното со законодавството на ЕУ.

Како што соопшти собраниската прес-служба, Џафери на средбата посочил дека Собранието е целосно посветено на продолжување и продлабочување на сегашниот реформски импулс за да испорача понатамошни видливи резултати.

Џафери истакна дека со одлуката на Советот на Европската Унија за отворање на патот за почнување преговори во јуни, следната година, земјите членки испратиле јасен сигнал дека ги вреднуваат напорите на Македонија вложени во реформи и во градење на добрососедските односи.

Комесарот Хан го поздрави постигнатиот напредок, ја повтори силната поддршка на меѓународната заедница на патот на Македонија кон евро-атланска интеграција и ја нагласи клучната улога на Собранието во процесот на усогласување на законодавството.

Двајцата соговорници заклучиле дека во наредниот период ќе биде потребно фокусирање на исполнување на обврските во сите клучни области.